NACKSPÄRR

NACKSPÄRR
“Vanlig” nackspärr eller s.k. torticollis orsakas av en överansträngning i nackmuskulaturen som gör att musklerna krampar.
Kiropraktorsolna.com
Det är då du känner att det hugger till i nacken. Efter det märker man att även rörligheten är försämrad, oftast i rotation och extension (lutar huvudet bakåt). Ibland orsakas denna överansträngning av att du hastigt vridit huvudet och ibland kan man vakna med nackspärren om man t.ex. sovit i en ogynnsam position.
Förutom rörelseinskränkningen och huggsmärtorna kan man även ha en molande värk och ömhet i musklerna.
Värst brukar det vara på morgonen då du sovit under natten och därmed inte rört på dig lika mycket som du gör under dagen. Detta leder till försämrad cirkulation som gör att musklerna stelnar ännu mer. Därför är du oftast som stelast och ömmat i nacken på morgonen.
Kiropraktorsolna.com
Det kan finnas andra grundorsaker till din nackspärr förutom en överansträngning. Det kan exempelvis vara en disk som håller på att skadas (bli en diskbuktning/diskbråck), en inflammation, en nerv som ligger i kläm mm. Därför är det viktigt att utesluta sådana skador och tillstånd innan man kan få behandling och så att det blir en korrekt och lämplig behandling.
Har du återkommande besvär med nackspärr så kan det var ett tecken till att det finns andra orsaker än bara överansträngning och du bör därför få nacken undersökt för att sätta in en lämplig behandling.