Benskörhet – Osteoporos

http://elinhellgren.files.forme.se/2013/09/april-2010-c-html-7dc52cf.jpg?w=900&

Skelettet är beroende av kalcium för att hålla sig starkt 

Benskörhet är en sjukdom, som leder till att skelettet förlorar en del av sitt kalciuminnehåll och sin styrka. Tillståndet leder till att man kan få benbrott helt av sig självt men också vid lättare påfrestning, som om man snubblar eller lyfter något tyngre föremål. Skelettet består av 200 ben med olika funktioner och benen är en levande vävnad som byggs om ständigt under livet och man byter ut hela sitt skelett under loppet av tio till 20 år. Skelettet är som starkast i 20 till 25 års ålder och försvagas därefter. I Sverige har vi inte mer benskörhet än i andra länder, vilket ibland hävdas. Det sker ungefär 70 000 benbrott efter fall, per år i Sverige. Av dessa är cirka 18 000 höftfrakturer och 10 000 kotfrakturer.

Vanligast är benbrott i handlederna, höfterna, ryggkotorna eller överarmarna. Benskörhet beror på att balansen mellan nedbrytning och uppbyggnad av ben i kroppen är rubbad, så att mer ben bryts ner än vad som återbildas.

Det går att minska risken för benskörhet genom att vara:

1. Fysiskt aktiv

2. Äta korrekt

3. Inte röka.

Benskörhet är vanligast hos kvinnor och speciellt hos den som är i klimakteriet. Det beror på minskad mängd av könshormonet östrogen. Benskörhet brukar även kallas osteoporos.

Benskörhet hos barn och ungdomar är oftast medfödd och kallas osteogenesis imperfecta.

Du kan få behandling med läkemedel som stärker skelettet och minskar risken för benbrott om du har benskörhet.

Det bästa är att förebyggande åtgärder kan vidtas genom att göra enkla förändringar i din livsstil som t.ex. att träna kroppen konstant , att konsumera rätt mat och dryck och att undvika rökning!

I den här artikeln ger jag dig de bästa superföda du kan konsumera för att hålla dina ben starka och förhindra osteoporos.

Konserverade sardiner

Sardiner gör vanligtvis inte listan över folks topp 10 favoritmat, men du borde konsumera mer av den sorterade sorten när det är möjligt. De mjuka benen som finns i konserverad sardiner innehåller en stor del kalcium per gram. Nästa gång du öppnar en burk sardiner till lunch, var inte kräsen och fisk de mjuka benen ut.

BROCCOLI

Broccoli är berömd för att vara en av de mest obehagliga grönsakerna (åtminstone till barn), men det finns flera goda skäl till varför du bör öka ditt intag av denna korsfrukter grönsak. Den innehåller höga halter magnesium, vitamin K, folat, vitamin B6 och kalcium, som är alla viktiga komponenter för att bygga ben och ge dem styrka.

SALLAD ( Gröna blad)

Senast har sallat fått en enorm mängd negativ media täckning på grund av dess höga vattenhalt och är relativt låg i näringsämnen. Men en sak som de flesta människor tenderar att ignorera om sallad är att det kommer med treenigheten av väsentliga näringsämnen för att förbättra benstyrkan: kalcium, bor och vitamin K.

SPENAT

Denna lövgröna grönsak innehåller stora mängder K-vitamin och folat, liksom stora nivåer av vitamin B6, kalcium och magnesium. En rätter av spenat till middag kan verkligen göra underverk för dina bens hälsa. Lägga till några droppar färsk citron kan hjälpa till att förbättra absorptionen av dessa väsentliga näringsämnen.

PERSILJA

En liten bit persilja går långt i form av smak och hälsofördelar. Med bara några uns av denna lövgröna på din tallrik absorberar du mer vitaminer K1 och K2 som aktiverar osteocalcin, ett protein som behövs för att förbättra bentillväxt och styrka.

HAVRE

Även om inte alla havre alkaliserar, ger havre i allmänhet ett brett spektrum av väsentliga komponenter för att förbättra benhälsan. Bland de havre som finns tillgängliga i din lokala mataffär, är de stålskårna havrena föredragna för rullade havre eftersom de inte är lika utsatta för luft under tillverkningsprocessen, vilket sålunda är mindre benägna att bli rancid. Undvik den omedelbara sorten till varje pris.

CITRON

Citroner är inte precis en glädje på paletten, men de har fantastiska alkaliserande egenskaper som stöder benstrukturen. Deras höga C-vitamininnehåll förbättrar kroppens absorption av kalcium, så det är gratis att släppa mer än några droppar av denna sura fruktsaft på lax, sparris och sallader.

KÅL

Kål från korsfamiljen av lövgröna växter är känd för att ha höga nivåer av vitamin K, vitamin B6 och folat. I huvudsak kan en hälsosam servering av kål – ångad eller på annat sätt – hjälpa dina ben att bekämpa osteoporos under senare år. Dessutom kan de inte ha en sur smak, men kål är full av vitamin C.

GRÖNA ÄRTOR

Det höga vitamin K-innehållet i gröna ärtor aktiverar osteokalcin för ökad absorption av kalcium i dina ben. Homocystein, en benhämmande molekyl som hämmar tillväxten av kollagen, dämpas av en blandning av vitamin B6 och folat som finns i gröna ärter. Oroa dig inte om de är ute av säsongen; en påse frusna gröna ärter innehåller precis samma mängd osteoporoskämpande element.

FÄRSKA FRUKTER

Det sista objektet på vår lista är något som många skulle ha gissat. Nästan alla typer av färsk frukt som finns tillgängliga kan bidra till att förbättra benutvecklingen och behålla sin styrka under våra guldår. Frukt som bananer, plantaner, ananas, papaya, apelsiner, jordgubbar och många, många innehåller kalium, mangan, vitamin C, vitamin D och kalcium. Se till att du äter färska och inte bearbetade frukter (konserverad i sirap, dehydratiserad, konserveringsmedel etc.).

MJÖLK

Kalcium- och vitamin D-innehållet i mjölk och mejeriprodukter är magiken bakom deras benbyggande egenskaper. Om möjligt letar du efter vitamin D-starka mejeriprodukter för ett extra ökning i bevarande och tillväxt av ben. Om du är laktosintolerant, leta efter förtärkt växtbaserad mjölk, såsom sojamjölk eller mandelmjölk, eftersom de är utmärkta substitut till djurbaserad mjölk.

LAX

Lax är en av de mest populära super livsmedel som finns i havet. Förutom att vara full av omega-3-fettsyror, innehåller ett viktigt element för tidig barndomsutveckling också ganska höga halter av kalcium och vitaminer B6 och K. Men se till att den lax du köper från affären eller fiskare är vild och inte odlad eftersom den senare kan komma med oförutsägbara konsekvenser för din hälsa.

NÖTTER

Ett bra sätt att förhindra utvecklingen av osteoporos under de senaste åren är att chomping ner på en fistfull nötter dagligen. De typer av nötter vanligtvis berikade med kalcium, magnesium och fosfor inkluderar mandlar, valnötter, cashewnötter och pistaschmandlar.

TOMATER

Även om tomater innehåller höga nivåer av vitamin C, magnesium och kalium, är det verkligen kalium som hjälper till att bevara benstyrkan. Salt ökar långsamt i dina ben, vilket ökar risken för osteoporos i 50-talet och 60-talet. Kalium i tomater motverkar de knäckande effekterna av salt. Färskt och konserverad tomater är bra. Ketchup är inte.

RÖTT KÖTT

Rött kött har fått mycket oavbruten flak senast. En sak kritiker förnekar eller ignorerar är att kött, rött eller vitt, mörkt eller lätt, har en hel del fosfor per gram. Dessutom kan grillning eller rostning av köttet faktiskt bevara fosforhalten med cirka 25% jämfört med kokning. Att ignorera dina kött kan vara en enorm missed-steak (få det?).

TOFU

Även om tofu inte innehåller mycket fosfor, är dess kalcium- och proteinhalter genom taket. Du kan få ungefär 250 mg kalcium per halv kopp servering av söt eller smaklig tofu. Vi pratade om att sojamjölk är ett bra alternativ till mjölk, men det fungerar bara om det är starkt med kalcium och D-vitamin.

RAGI

Av alla ätbara växtbaserade livsmedel som är kända för män, innehåller ragi – vanligen känd som fingerhirs – den största mängden kalcium per gram. Ragi används inte så ofta utanför Indien, men det är tillgängligt i många orientaliska butiker och online. Denna supermat kan användas i soppor, poretter och till och smoothies.

FORTIFIERAD SPANNMÅL

En av de mest populära frukostmaten i världen är spannmål. Men inte alla märken av spannmål kan vara till nytta för din hälsa, särskilt de hålighetskrävande sockerbomberna som vi matar våra barn. För att starta din morgon på en bra anteckning och investera i bättre benhälsa i framtiden, hitta en sockerfri spannmål som är starkt med kalcium och D-vitamin.

GRÖNT TE

Denna hälsosamma dryck innehåller flera element som krävs för att förbättra benstrukturen och styrkan, samt att alkalisera surroundvävnaderna. Var noga med att du inte konsumerar de sockerbelastade gröna tekonserverna som serveras i kaféer eller marknadstillstånd. Undvik också att lägga för mycket socker i din kopp grönt te eftersom det kan orsaka en rad olika problem.