Τι είναι το Οπίσθιο λοξό τόξο = Posterior Oblique Subsystem (POS)

Άτομα τα οποία έχουν μία καθιστική δουλειά ή γενικά κάθονται με τις ώρες, συνήθως διαμαρτύρονται για πόνους χαμηλά στη μέση. Μία βασική αιτία είναι ότι η πολύωρη καθιστική θέση έχει ως συνέπεια να αποδυναμώνονται οι γλουτοί και ο πλατύς ραχιαίος.

Αυτοί οι δύο μυς, μαζί με την θωρακοοσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης σχηματίζουν το οπίσθιο λοξό τόξο (POS).

Οι μύες που αποτελούν το οπίσθιο λοξό τόξο (…γλουτοί + πλατύς ραχιαίος) είναι από τους μεγαλύτερους μύες του ανθρώπινου σώματος και διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, της ιερολαγόνιας άρθρωσης και του ισχίου, καθώς και στη αρμονική συνεργασία των μυών, του κάτω και άνω μέρος του σώματος, κατά τη βάδιση και το τρέξιμο.

Το οπίσθιο λοξό τόξο (POS), διαδραματίζει επίσης ενεργό ρόλο σε όλες τις μορφές τραβήγματος και περιστροφικής κίνησης και επιβραδύνει έκκεντρα την κάμψη και την περιστροφή του ισχίου.

Όταν όμως οι γλουτοί και ο πλατύς ραχιαίος δυσλειτουργούνε, τότε όλη η επιβάρυνση πέφτει στη θωρακοοσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα να πονάμε στη συγκεκριμένη περιοχή (χαμηλά στη πλάτη).

Πολλές μυοσκελετικές παθήσεις του ανθρώπινου σώματος έχουν ως αιτία την δυσλειτουργία του οπίσθιου λοξού τόξου POS.

Συνήθως ο ασθενής παραπονιέται για πόνους στη μέση, στην άρθρωση του ισχίου ή ακόμα και στον ώμο.

Με μία απλή εξέταση της κινητικής λειτουργίας σας μπορούμε να εντοπίσουμε και να ”αποκαταστήσουμε” την δυσλειτουργία των αρθρώσεων με Χειροπρακτική ανάταξη, να μειώσουμε τον μυϊκό σπασμό του οπίσθιου λοξού τόξου POS με συγκεκριμένη τεχνική χαλάρωσης και να σας συμβουλέψουμε για εκγύμναση + διάταση των συγκεκριμένων μυών.

Έτσι θα απαλλαγείτε από τους χρόνιους πόνους και θα γίνετε πιο λειτουργικοί και αποδοτικοί σε όλες σας τις καθημερινές δραστηριότητες.

Dc Chiropractor

Christopher Mouratidis

Κέντρο Χειροπρακτικής Αποκατάστασης

& Φυσικοθεραπείας

Ν. Παναγιώτου 24

Κιλκίς 61100

Τηλ: 0030 6946374854 (0046704012284)

Mail: christopher@kiropraktorsolna.com