Τι είναι η ”κάκωση δίκην μαστιγίου” και τι συμπτώματα έχει = (whiplash injury).

Η κάκωση δίκην μαστιγίου είναι ο τραυματισμός στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης στον οποίον ο αυχένας δέχεται απότομα μια πολύ μεγάλη δύναμη με αποτέλεσμα να κινείται πέραν των φυσιολογικών ορίων του και να τραυματίζονται οι σπόνδυλοι, οι σύνδεσμοι και οι μύες.

Τυπική περίπτωση τέτοιας κάκωσης είναι τα τροχαία ατυχήματα και ειδικά η περίπτωση όπου ο οδηγός ενός σταματημένου αυτοκινήτου (πχ στο φανάρι) δέχεται ένα αιφνίδιο χτύπημα από πίσω.

Άλλη περίπτωση τέτοιας κάκωσης συναντάμε και σε πτώση με προσγείωση ή πρόσκρουση με το κεφάλι.

Ο ασθενής εμφανίζει πόνο στον αυχένα,κεφαλαλγία και ζάλη, είτε άμεσα είτε μετά από ώρες ή και ημέρες μετά το ατύχημα.

Επίσης μπορεί να εμφανίζει μουδιάσματα στους ώμους ή στα χέρια, αλλά και άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στη συγκέντρωση ή γενικό άγχος.

Τα ενοχλήματα μπορεί να επιμείνουν για πολλές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την κάκωση.

Ποια είναι η θεραπεία της κάκωσης δίκην μαστιγίου ;

Κατ αρχήν πρέπει να γίνει μια νευροχειρουργική εξέταση, όπου θα εκτιμηθεί το εύρος κίνησης του αυχένα (δηλαδή αν υπάρχει περιορισμός στην κάμψη, την έκταση, τις πλάγιες κινήσεις και την στροφή του κεφαλιού) και η λειτουργία των άνω και κάτω άκρων, καθώς και τα αντανακλαστικά.

Άμεση εξέταση σε υποψία για τυχόν κάταγμα ή εξαρθρήματος ή κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου, τότε ακολουθεί ακτινολογικός έλεγχος με απλές ακτινογραφίες ή μαγνητικής ακτινογραφίας. Η θεραπεία μπορεί στις περιπτώσεις αυτές να είναι νευροχειρουργική.

Αν υπάρχει μόνο η βλάβη στα μαλακά μόρια π.χ μυϊκή θλάση ή ρήξη συνδέσμων τότε η θεραπεία περιλαμβάνει :

1. Επιστροφή στην δραστηριότητα όσο είναι εφικτό, για να διατηρηθεί η κίνηση στον αυχένα. Όχι παραμονή στο κρεβάτι

2. Ένα μαλακό κολλάρο για λίγες μόνο ημέρες διότι οι ίδιοι οι μύες στρεσαρισμένοι πλέον από το ατύχημα διατηρούνται σφιχτοί για να σε προστατέψουν.

3. Ασκήσεις εύρους κίνησης, ήρεμα και χωρίς υπερβολές.

4. Laser (φανταστικά αποτελέσματα), TENS (για τον πόνο), υπέρηχοι και ελαφρύ μασάζ (μετά την 4-5 ημέρα).

5. Βελονισμός

6. Παυσίπονα πχ παρακεταμόλη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αλλά και άλλα φάρμακα για χρόνιο πόνο όπως αντιεπιληπτικά ή αντικαταθλιπτικά.

7. Η Χειροπρακτική ανάταξη μπορεί να περιμένει 2-3 εβδομάδες έως ότου μάθουμε τα αποτελέσματα των ακτινογραφιών και βεβαιωθούμε ότι δεν υφίσταται κάποια ζημιά στους συνδέσμους.

Ένα από τα πρώτα σημεία που δείχνουν την καταπόνηση του αυχένα στην απλή ακτινογραφία είναι ότι χάνει το φυσιολογικό (κυρτό) σχήμα του και αποκτά αυτό που λέμε ”ευθειασμό”.

Υ.Γ (βασικό) … ο ευθειασμός του αυχένα έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται σε βάθους χρόνου έως και 10 ετών και για αυτό φρόνιμο είναι να παρακολουθούμε κατά διαστήματα την συμπεριφορά και τα συμπτώματα του αυχένα .