Ορογόνος θύλακας

Στην θεραπεία η γνώση είναι το παν!!!!

Ορογοθυλακίτιδα ή αλλιώς bursitis …

…είναι όταν ο ορογόνος θύλακας της αρθρώσεως είναι πρησμένος ή ερεθισμένος. Αρκετοί θεωρούν ή μπερδεύουν την τενοντίτιδα με την ορογονοθυλακίτιδα !!!

Ο ορογόνος θύλακας είναι μικρός ”σάκος” που περιέχει αρθρικό υγρό (synovial fluid) και ουσιαστικά προστατεύει τους ιστούς από την τριβή μεταξύ του οστού και του τένοντα ή και του χόνδρου κατά την κίνηση…, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν προστατευτικό ’μαξιλάρι’.

Λόγω της φύσης της κατασκευής του, ο ορογόνος θύλακας έχει και αντικραδασμικές ιδιότητες σε έντονες ή απότομες αρθρικές κινήσεις και για αυτόν τον λόγω είναι και σχετικά επιρρεπής σε τραυματισμούς και φλεγμονές, προκαλώντας έτσι θυλακίτιδα ή ορογονοθυλακίτιδα.

Το σώμα μας διαθέτει πάνω από 150 τέτοιους ”σάκους προστασίας”.

Η ορογονοθυλακίτιδα συμβαίνει όταν για οποιονδήποτε λόγο το αρθρικό υγρό εντός του θύλακα αυξάνεται προκαλώντας και την διάταση του θύλακα. Έτσι κάθε κίνηση προκαλεί πλέον αυξημένη πίεση εντός του θύλακα με επακόλουθα επώδυνα συμπτώματα στις αρθρικές κινήσεις του ατόμου.

Φυσικά μια τέτοια κατάσταση την συναντήσουμε συχνότερα στις αρθρώσεις του ώμου, αγκώνα, ισχίου, γόνατος και αστραγάλου, μπορεί όμως να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε αρθρική δομή που περιέχει ορογόνο θύλακα.

Τι προκαλεί την ορογονοθυλακίτιδα

1. Παρατεταμένη πίεση στην περιοχή του θύλακα από μια σκληρή ανατομική δομή (πχ τένοντας ή οστό) ή μια εξωτερική σκληρή επιφάνεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θυλακίτιδα γόνατος σε άτομα που πρέπει να εργάζονται με κάμψη γόνατος για πολλές ώρες ή που στηρίζονται στα γόνατα χωρίς την προστασία ενός μαλακού υλικού.

2. Επαναλαμβανόμενη κίνηση : ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θυλακίτιδα λόγω κάποιας επαναλαμβανόμενης κίνησης που περιλαμβάνεται στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στην εργασία ή στο άθλημα τους. Για παράδειγμα οι ακοντιστές που επαναλαμβάνουν την κίνηση ρίψης στις προπονήσεις εμφανίζουν πολύ συχνά θυλακίτιδα ώμου.

3. Ένας αρθρικός τραυματισμός μετά από πχ μια απότομη κίνηση μπορεί να περιλαμβάνει και τραυματισμό του θύλακα.

4. Μόλυνση : σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί μέσα στο αρθρικό υγρό να έχουμε μόλυνση από κάποιο μικρόβιο. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε τη σηπτική θυλακίτιδα

5. Φυσικά η ορογονοθυλακίτιδα μπορεί να είναι συνοδό δευτερεύον σύπτωμα σε μια σειρά από γνωστές αρθρικές παθολογίες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ουρική αρθρίτιδα.

6. Ο ορογόνος θύλακας με την πάροδο της ηλικίας φθείρεται και εκφυλίζεται. Επίσης το υγρό εντός του θύλακα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Επομένως και τα επώδυνα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος σε μεγάλη ηλικία πολλές φορές μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ‘φυσιολογικά’.

Η διάγνωση γίνεται με σχετική ευκολία μέσα από την αναλυτική λήψη ιστορικού, την κλινική εικόνα και τη φυσική εξέταση.

Η ευαισθησία στην ψηλάφηση της θυλακικής κάψας, το πρήξιμο και ο σχετιζόμενος πόνος στην κίνηση και την ανάπαυση θα δώσουν την διάγνωση.

Ωστόσο είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε την ορογονοθυλακίτιδα από τις άλλες παθήσεις με κοινά συμπτώματα και σε αυτό θα μας βοηθούσαν αποτελεσματικά οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία.

Επίσης μια απλή ακτινογραφία θα αποκλείσει οστικές βλάβες της περιοχής όπως πχ ένα κάταγμα κοπώσεως.

Θεραπεία :

Στην θεραπεία πρώτο μέλημα μας είναι να αποκαταστήσουμε την δυσλειτουργία της παθούσας αρθρώσεως και επαναφέρουμε την σωστή κινησιολογία σε αυτήν … ούτως ώστε να αποφορτίσουμε και να εξαλείψουμε την ή τις φλεγμονές.

Ειδικοί χειρισμοί και στοχευμένη κινητοποίηση της άρθρωσης θα βάλουν σε εύρυθμη και αρμονική λειτουργία όλα τα αρθρικά στοιχεία περιλαμβανομένου και του ορογόνου θύλακα.

Κατόπιν πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον ασθενή ώστε να αντιμετωπίσουμε συντηρητικά την ορογονοθυλακίτιδα με τις κλασσικές μεθόδους της ξεκούρασης, σωστής θέσης της άρθρωσης, τοποθέτησης πάγου κλπ

Εαν η θυλακίτιδα οφείλεται σε επαναλαμβανόμενη κίνηση στην εργασία ο θεραπευτής οφείλει να βρεί εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποδράμει το πρόβλημα αλλά και να μπορείτε να εργάζεστε ταυτόχρονα κ.α

Dc Chiropraktor Christopher Mouratidis