Λαγονοψο’ί’της μυς = Iliopsoas muscle

Καλημέρα με διάταση!!!

Λαγονοψοίτης μυς… ο βασιλιάς!

Μερικές φορές ονομάζεται και ο ”μυς της ψυχής”, …διότι είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση του σώματος καθώς επηρεάζει τα πάντα…, όπως…την κινητικότητα, την εξισορρόπηση της κίνησης μέχρι την και ευκινησία.

Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι ο λαγονοψοΐτης μυς είναι ζωτικής σημασίας για την σωματική υγεία και τη ψυχολογική ευεξία.

Αποτελείται από δύο μυς, το μεγάλο ψοΐτη και το λαγόνιο μυ, οι οποίοι συνενώνονται σε έναν και εκτείνεται την σπονδυλική στήλη έως τα πόδια.

Είναι πραγματικά ο μοναδικός μυς που συνδέει τη σπονδυλική στήλη με τα πόδια!

Η έκφυση του αρχίζει στον 12ο θωρακικό και συνεχίζει κατά μήκος των Ο1, Ο2, Ο3 καί Ο4 οσφυϊκών σπονδύλων πριν καταλήξει στο πόδι όπου καταφύεται στο μηριαίο οστό.

Οι μύες αυτοί τείνουν να μην εκτείνονται αρκετά λόγω του ολοένα και πιό καθιστικού τρόπου ζωής ή αντιθέτως είναι αρκετά τεταμένη λόγω τού ότι είναι πολύ δραστήριοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας τέτοιος τεταμένος (σφιχτός) λαγονοψο’ί’της μυς μεταφέρει την ένταση του στην οσφυϊκή μοίρα (μέση) με επακόλουθο τον πόνο καί την δυσκαμψία σε αυτήν!

Στην προκειμένη περίπτωση η διάταση βοηθά αρκετά και μειώνει την ένταση στην μέση με επακόλουθο την ανακούφιση από τον πόνο!

Η ανακούφιση της έντασης του λαγονοψο’ί’τη επιδρά λυτρωτικά ακόμα καί στην ψυχική διάθεση καθώς ανακουφίζει το άγχος όπως επίσης καί τον φόβο.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ένας ”σφιχτός” λαγονοψο’ί’της σε περίπτωση θυμού, σύγχυσης ή στεναχώριας μπορεί παρουσιάσει ένταση καί να μεταφέρει τον πόνο στη μέση!

Εάν είχα την δυνατότητα να διατείνω μοναχά έναν μυ τότε θα διάλεγα τον λαγονοψο’ί’τη.

Παραθέτω μία εικόνα με τον τρόπο πού γίνεται μία σωστή διάταση του συγκεκριμένου μυς χωρίς να επιβαρύνονται οί αρθρώσεις ή ο υπόλοιπος κορμός του σώματος!

Λοιπόν …. προσέχουμε γιά να έχουμε την υγεία μας!

Πάντα στην διάθεση σας γιά περισσότερες πληροφορίες!

Leg. Kiropraktor Christopher Mouratidis