Διατάσεις (Τέντωμα = Stretching) μυών

Οι ασκήσεις των διατάσεων χρησιμοποιούνται για την επιμήκυνση βραχυσμένων δομών των μαλακών ιστών, με σκοπό να αυξηθεί το εύρος κίνησης.

Αποσκοπούν στην μυϊκή ευλυγισία, στην ελαστικότητα και στην αρθρική ευκαμψία.

Επιμηκύνουν τους μυς και αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

Οι στατικές διατάσεις χωρίζονται σε ενεργητικές (τις κάνει μόνος του ο ασκούμενος) και παθητικές (με τη βοήθεια του θεραπευτή και σαφώς είναι καλύτερες).

Πρέπει πάντα να εκτελούμε ισορροπημένες ασκήσεις διατάσεων εξίσου το ίδιο και στις δύο πλευρές του σώματος.

Οι διατατικές άσκησεις των μυών διαρκούν περίπου 45-50 δευτερόλεπτα.

Εκτέλεση ενεργητικών διαστάσεων:

1. Διατείνουμε αργά και προσεχτικά τον συγκεκριμένο (σφιχτό) μυ τόσο όσο να νιώσουμε ότι τεντώνει και μένουμε σε αυτήν θέση για 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν εκπνέοντας ήρεμα, διατείνουμε τον μυ λίγο ακόμη για 15 με 20 δευτερόλεπτα.

2. Η αίσθηση πρέπει να είναι ένα ελαφρύ τέντωμα χωρίς να υπερβάλλουμε στην αίσθηση του τραβήγματος. Οι διατάσεις δεν πρέπει να δημιουργούν πόνο. Όταν τον νιώθουμε σταματάμε. Προσπαθούμε ξανά και ξανά. Η επανάληψη αυξάνει την ελαστικότητα των μυών και την ευλυγισία των αρθρώσεων.

3. Σημαντικό είναι να μην ταλαντεύεστε μπρος-πίσω όταν βρίσκεστε στην τελική θέση των διατάσεων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ”τέντωμα” στον μυ και μπορεί να προκληθεί βλάβη.

4. Θυμηθείτε να μην κρατάτε την αναπνοή σας όταν τεντώνεστε και διατείνεται τους μύες. Οι μακριές, βαθιές αναπνοές βοηθούν στο να χαλαρώσετε και έτσι να πετύχετε μία τέλεια διάταση.

5. Σταματήστε αμέσως την διάταση εάν αισθάνεστε πόνο ή ανασφάλεια κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων και συμβουλευτείτε τον θεραπευτή σας.

Σημείωση:

Μία διάταση δεν αρκεί για να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Επίσης, μην επιδιώξετε να αποκτήσετε το πλήρες εύρος σε μία ή δύο φορές διότι η αύξηση της ελαστικότητας είναι αργή και βαθμιαία διαδικασία.

Μπορεί να χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες για να δείτε σημαντικά αποτελέσματα όμως το σίγουρο είναι ότι θα δείτε.

Το ελάχιστο χρονικό διάστημα για ένα ‘’καλό’’ αποτέλεσμα είναι περίπου 2 βδομάδες.

Dc Chiropractor

Χριστόφορος Μουρατίδης